<< 2024. február >>
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

banner
Győri kulturúlis információk
keddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnaphétfő
-
Állandó kiállítás
Esemény
Évforduló
Filmklub
Időszaki kiállítás
Klub
Koncert
Mozi
Program
Sport
Színház
Tanfolyam
Vidék
Partnereink
Gyor
VihaRock
Hírcsatornáink
Atom Feed Atom 1.0 Feed RSS Feed RSS 1.0 Feed OPML Feed MBOX Feed HTML Feed JS Feed
   
Győri Filharmonikus Zenekar
9021, Aradi vértanúk útja 16
telefon: +36-96-312-452, fax: +36-96-319-232, Jegypénztár: +36 80 20 50 15 (H-P 10-17 óráig)
email: office@gyfz.hu
honlap: innen elérhető

- igazgató: Füke Géza, művészeti vezető: Berkes Kálmán, vezető karmester: Medveczky Ádám.
- A Győri Filharmonikus Zenekar jogelődjét a világhírű Hans Richter karmester édesapja, Richter Antal alapította, mint a Győri Ének-Zeneegylet zenekarát. Az alapítástól kezdve az együttes, mint reprezentáns művészeti intézmény, részt vállal a város, a megye, az ország zenei életében.
- A II. világháború után az ujjászervezett zenekar nagy fejlődésnek indult. 1968-tól mint hivatásos művészeti együttes van bejegyezve és jelenleg 80 muzsikust foglalkoztat. Az elmúlt 30 évben világhírű magyar és külföldi karmesterek dirigálták a Győri Filharmonikus Zenekart, többek között Erdélyi Miklós, Koródi András, Paul Capolongo, Angelo Ephrikian, Lamberto Gardelli, Sir Eugene Goosens, Hiroyuki Iwaki, Arvid Jansons, Kobayashi Ken-Ichiro, Ludovit Rajter, Jurij Simonov, Juri Temirkanov és Carlo Zecchi. A vendégművészek névsora is nagyon előkelő: Pásztori Ditta, Fischer Annie, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Monique de la Brucholeire, Jean-Marie Darre, Andre Gertler, Viktoria Jagling, Rudolf Kerer, Pauk György, Ruha István, Halina-Czerny Stefanska, Lew Wlasenko, Amadeus Webersinke.
- A zenekar állandó repertoárján szereplő klasszikus mesterek darabjai mellett nagy gondot fordít a kortárs magyar és külföldi szerzk műveinek előadására. Sok szerző ajánlotta újonnan írt darabját a Győri Filharmonikus Zenekarnak.
- A győri és magyarországi koncerteken kívül a zenekar gyakran vendégszerepel az országhatárokon túl is. Együttesünk így eljutott már Ausztriába, Olaszországba, Németországba, Hollandiába, Luxemburgba, Dániába, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába, Horvátországba, Boszniába.
- A Győri Filharmonikus Zenekar a Hungarotonnal és más külföldi lemezkiadókkal eddig 13 hanglemezt és CD-t készített. A felvételek bizonyítják a zenekar magas fokú művészi felkészülését.
- Az elmúlt évtizedekben a zenekar vezető karmesterei voltak: Kertész István, Rozsnyai Zoltán, Sándor János, Jancsovics Antal, Sulyok Tamás, Koncz Tamás. 1997-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karnagya Medveczky Ádám.
2005-ig a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója: Baross Gábor.
Megosztás Twitterrel Megosztá Google+-on
Az oldal tartalmának felhasználásával kapcsolatban, kérjük olvassa el az Impresszumot!

   
Keresés:
Keresés az adatbázisban
Hírek
Gyárvárosi Fiókkönyvtár és Közösségi Ház
Győri Pagony