<< 2018. február >>
H K Sze Cs P Szo V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

banner
Győri kulturúlis információk
keddszerdacsütörtökpéntekszombatvasárnaphétfő
- Életünk utcái, terei - helyismereti előadássorozat - Rómer JAZZ klub - KULTURÁLIS KALANDOZÁS SOROZAT - Szabadhegyi találkozások -
Állandó kiállítás
Esemény
Évforduló
Filmklub
Időszaki kiállítás
Klub
Koncert
Mozi
Program
Sport
Színház
Tanfolyam
Vidék
Partnereink
Gyor
VihaRock
Hírcsatornáink
Atom Feed Atom 1.0 Feed RSS Feed RSS 1.0 Feed OPML Feed MBOX Feed HTML Feed JS Feed
   
Aktuális híreink
Obermayer Andrásra emlékezünk
Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány
Obermayer András a budapesti Kék Forrás Egyesület elnöke
2013 - 2017 között, 12 alkalommal vett részt - önkéntesként - a pápateszéri vízimalmok feltárásában. 2017 nyarán a Pápateszérrel szomszédos, Bakonytamási községhez tartozó Hathalom egykori vízimalma pontos helyének meghatározásában vett részt. 2017 október 14-15-én még ott volt az első Pápateszéri Vízimalmos Napok rendezvényein.
2018 január 19-én temettük Budapesten, a rákoskeresztúri új köztemetőben. A pápateszéri vízimalmok és a malmokat tápláló források feltárásában, a malomtúra útvonalak kialakításában végzett önzetlen munkájára örökké emlékezni fogunk Pápateszéren. Az alábbiakban közreadjuk felesége által összeállított, András temetésén elhangzott búcsúbeszédet. Nyugodj békében!


Kapcsolódó link: http://motka.gyor.hu/post/190/

A Péri Öveges József Általános Iskola csapata nyerte a kisbajcsi környezet- és természetismereti vetélkedőt
REFLEX Környezetvédő Egyesület
Harmadik alkalommal hirdetett környezet- és természetismereti vetélkedőt a Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola a térség általános iskoláinak 2017. november 16-án. A versenyfelhívásra a házigazdák mellett 6 környékbeli iskola csapata jelentkezett: a Gönyűi Széchenyi István Általános Iskola, a Győrladamér Községi Általános Iskola, a Győrzámolyi Petőfi Sándor Általános Iskola, a Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, a Nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola, valamint a Péri Öveges József Általános Iskola.
A szoros versenyben a Péri Öveges József Általános Iskola csapata – Nagy Annabella, Nyéki Dániel, Sándorfi Luca, Nagy Júlia, felkészítő tanár – Molnár János végzett az első helyen.
A házigazda Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola csapata – Takács András, Schreier Elizabet, Nagy Kira, Szabó Petra, felkészítő tanár Jászné Petrovicz Márta és Szabó Miklós –mindössze 1 pont különbséggel lett második.
A Kunszigeti Két Tanítási Nyelvű Általános és Alapfokú Művészeti Iskola csapata – Szalai Álmos, Szalai Adrián, Tóth Dániel, Varga Petra, felkészítő tanár Farkas Liza – a harmadik helyen végzett.
A vetélkedő résztvevői és díjazottjai környezetbarát ajándékcsomagot, a hulladékképződés megelőzésére ösztönző pólókat, valamint értékes könyvjutalmakat kaptak. A díjakat a Reflex Környezetvédő Egyesület, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Pannon-Víz Zrt. ajánlották fel. A vetélkedő fődíját elnyerve a Péri Öveges József Általános Iskola 24 diákja 3 napot tölthet el a Reflex Környezetvédő Egyesület pápateszéri ökológiai oktatóközpontjában.


Díjazták a győri Rómer Múzeumot
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 1997 óta hirdeti meg és szervezi Az év múzeuma pályázatot, 2011 óta pedig Az év kiállítása pályázatot. Az előbbire ebben az esztendőben öt intézmény, az utóbbira pedig 16 állandó vagy időszaki kiállítás nevezett be. A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot.

Múzeum, könyvtár
Győr
Győr város és a megye kulturális életét évtizedekre meghatározó események tanúi vagyunk. A napokban, a szemünk előtt zajló események jelentősége csak az elmúlt század hetvenes éveinek intézményalapítási lázával (Petőfi Sándor ifjúsági Ház - 1973, Bartók Béla Megyei Művelődési Központ - 1978), valamint a rendszerváltásnak, rendszerváltozásnak nevezett 1989/90-es évek intézményi átalakulásaival vethetők egybe.
Mivel a győri sajtóban nem találkoztam a városi és megyei kulturális intézményeink átalakítását részletesen taglaló írással, magam teszek kísérletet arra, hogy összefoglaljam e fontos változások történéseit, véleményt fűzzek azokhoz, s arra kérjem a helyi kulturális közügyeinkért felelősséget érző polgártársaimat, ragadjanak tollat, s maguk is szóljanak hozzá, mert rólunk van szó.


Figler Andrásra emlékezünk
Győr
Az alábbiakban közreadjuk Paszternák István: "Ime, hát megleltem hazámat..." - Nekrológ Figler András (1956-2010) régész barátunk halálára című írását. A KÖH miskolci irodavezetőjének nekrológja Figler András temetésén, 2010. június 18-án a Csanaki temetőben hangzott el.


Megosztás Twitterrel Megosztá Google+-on
Az oldal tartalmának felhasználásával kapcsolatban, kérjük olvassa el az Impresszumot!

   
Keresés:
Keresés az adatbázisban
Hírek
Bezerédj-kastély
Cinema City
Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótér
Elixir Bár
Esterházy-palota
Fruhman-ház
Generációk Háza
Gyárvárosi Közösségi Ház
Gyirmóti Művelődési Ház
Győri Nemzeti Színház
Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy-terem
József Attila Művelődési Ház
Kisfaludy Károly Könyvtár
Kossuth Lajos Művelődési Ház
Központi Könyvtár, Gyermekkönyvtár és Galéria
Kreszta-ház
Magyar Ispita
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ
Pinnyédi Művelődési Ház
Püspöki udvarbíróház
Richter János Hangverseny- és Konferenciaterem
Rómer Ház
Újvárosi Művelődési Ház
Várkazamata - Kőtár
Vaskakas Bábszínház
Vastuskós ház
Zsinagóga