<< 2019. november >>
H K Sze Cs P Szo V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30                

banner
Győri kulturúlis információk
péntekszombatvasárnaphétfőkeddszerdacsütörtök
- Újvárosi Esték -
Állandó kiállítás
Esemény
Évforduló
Filmklub
Időszaki kiállítás
Klub
Koncert
Mozi
Program
Sport
Színház
Tanfolyam
Vidék
Partnereink
Gyor
VihaRock
Hírcsatornáink
Atom Feed Atom 1.0 Feed RSS Feed RSS 1.0 Feed OPML Feed MBOX Feed HTML Feed JS Feed
   
A Magyar Kultúra Hete a Rómer múzeumban
Rómer Ház
2015.jan.19. 18:00
Nyitott Műhely – Az Import Impró Egyesület előadása
2015.jan.20. 16:00
Liliom - a RÉV színházi és nevelési társulat előadása - RENDEZŐ: Korányi Bálint - JÁTSSZÁK: - Liliom – Bársonyosi Dávid - Julika – Hermann Brigitta - Marika – Kovács Viktória Mária - Muskátné – Bálint Betty - Hugó, írnok – Szántó Dániel - Ficsúr – Balla Richárd - Fényképész – Bojkovszky Zsolt - Kapitány, Linzzmann, dr. Reich – Nagy Zsolt - Fogalmazó – Varju Nándor - KELLÉK, JELMEZ: Bálint Viktória, Hermann Bianka - DÍSZLET: Balaskó Attila - ZENE: Bojkovszky Tamás - Bojkovszky Zsolt, Scheer László - JEGYFOGLALÁS: szervezes@imime.hu
2015.jan.20. 18:00
A Demerung Fotósuli kiállítása, megnyitó - A kiállítást megnyitja: Jáger András színész. - Nyitva: február 28-ig. - A digitális világ beköszöntével talán túlságosan is leegyszerűsödött a képkészítés folyamata. Az alapok elsajátítására viszont kevés lehetőség adatik az érdeklődők számára. Ma már minden családban van valamilyen digitális fényképezőgép, de azokat használóik igazán nem ismerik. Így kénytelenek a gépük automatikus beállításaira hagyatkozni. - A Demerung Fotósuli célja nem fotósok képzése, csupán iránymutatás a jól átgondolt, nem csak elkattintott fényképek elkészítéséhez. A foglalkozásokon a résztvevők bepillantást nyerhettek a digitális fényképkészítés alapjaiba, az elkészített fotókat kiállítás keretében láthatják az érdeklődők a Rómer-teremben. - Tóth Zoltán operatőr-fotós, a Demerung Fotósuli vezetője a következő gondolatokat fogalmazta meg a tárlattal kapcsolatosan: „Ők tizenketten, akik hét egymás követő szombatjukat áldozták fel arra, hogy a segítségemmel kicsit mélyebbre nézzenek a digitális fényleképezés világába. Hétről, hétre jártuk végig azt az utat közösen, ami a tanfolyam résztvevőit megismertette a fénnyel írás alapfogásaival. (...) Aki velünk tart ezen az estén, vagy később megtiszteli látogatásával tárlatunkat, biztosan nem fog csalódni.”
2015.jan.21. - 2015.febr.28.
A Demerung Fotósuli kiállítása - Nyitva: február 28-ig. - A digitális világ beköszöntével talán túlságosan is leegyszerűsödött a képkészítés folyamata. Az alapok elsajátítására viszont kevés lehetőség adatik az érdeklődők számára. Ma már minden családban van valamilyen digitális fényképezőgép, de azokat használóik igazán nem ismerik. Így kénytelenek a gépük automatikus beállításaira hagyatkozni. - A Demerung Fotósuli célja nem fotósok képzése, csupán iránymutatás a jól átgondolt, nem csak elkattintott fényképek elkészítéséhez. A foglalkozásokon a résztvevők bepillantást nyerhettek a digitális fényképkészítés alapjaiba, az elkészített fotókat kiállítás keretében láthatják az érdeklődők a Rómer-teremben. - Tóth Zoltán operatőr-fotós, a Demerung Fotósuli vezetője a következő gondolatokat fogalmazta meg a tárlattal kapcsolatosan: „Ők tizenketten, akik hét egymás követő szombatjukat áldozták fel arra, hogy a segítségemmel kicsit mélyebbre nézzenek a digitális fényleképezés világába. Hétről, hétre jártuk végig azt az utat közösen, ami a tanfolyam résztvevőit megismertette a fénnyel írás alapfogásaival. (...) Aki velünk tart ezen az estén, vagy később megtiszteli látogatásával tárlatunkat, biztosan nem fog csalódni.”
Esterházy-palota
2015.jan.21. 16:30
Könyvbemutató: Mindennek vége! Andrássy Ilona grófnő első világháborús naplója. - Köszöntőt mond: Fekete Dávid alpolgármester. - A kötetet bemutatja: Kovács Lajos muzeológus, szerkesztő. - A helyszínen a könyv megvásárolható.
Zsinagóga
2015.jan.22. 19:00
Maraton – Lajkó Félix koncertje. - (belépődíjas)
Esterházy-palota
2015.jan.23. 18:00
Tértörténetek -Ekler Dezső építész gyűjteményes kiállítása, megnyitó - A kiállítást megnyitja: Dr. Szepesházi Róbert főiskolai docens, tanszékvezető. - Nyitva: március 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 18 óra között. - Tértörténetek címmel nagyszabású gyűjteményes tárlat nyílik Ekler Dezső építész munkáiból Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A (Makovecz Imre tanítványaként indult) neves építész/alkotó eddigi életművét összegző kiállítás a fotók és rajzok mellett számos makettel és filmrészlettel mutatja be az alkotó közel hatvan kiemelkedő tervét. Az egyedi installáció révén a látogató élményszerűen ismerheti meg a nemzetközi viszonylatban is jelentős építész munkásságát, aki a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. - “Ekler bevallottan hisz a teória elsődlegességében és az archetípusok erejében, miközben munkáiban mindez egyértelműen a látvány erejébe torkollik – ha épületet, ha szöveget, ha tárgyat tervez. Éppen ezért szerencsés az építészek esetében egyáltalán nem szokásos életmű-kiállítások sorát az ő pályájának bemutatásával nyitni.” (Zöldi Anna: Építészeten innen és túl – Ekler kiállítás, Kepes intézet, Eger, 09.21. – 12. 31. Régi-új Magyar Építőművészet 2013/8) - “Ekler Dezső a 80-as évektől kezdődően meghatározó szereplője a magyar építészetnek, de nemzetközileg is a legnevesebbek között jegyzik: egyetlen közép-európai építészként hívta meg a világhírű Alessi cég „Tea & Coffee Piazza” projektjébe a kortárs építészet legnagyobb sztárjaival (David Chipperfieldtől Toyo Ito-n át Zaha Hadidig és Jean Nouvelig). a Nagykállói Népművészeti Tábor épületei sajátosan magyar formavilágukkal nem véletlenül keltettek feltűnést, s szereztek nemzetközi hírnevet alkotójuknak. A tokaji Disznókő Borászat épületei a borászat-építés megkerülhetetlen alkotásai. Ekler első, ikonikussá vált épületei még Makovecz Imre hatását tükrözték. Az utóbbi évtized munkáit is az organikus világ összefüggései hatják át, és az ember testi-szellemi egységére alapozó látásmód működteti. Az eddigi életművet összegzi a somlói Szent Ilona Borászat dombszerű, áramlásra építő formavilágával.” (Széplaky Gerda Ekler Dezső, a léptékváltó című írásából, Eger 2013)
2015.jan.24. - 2015.márc.31.
Tértörténetek -Ekler Dezső építész gyűjteményes kiállítása - Nyitva: március 31-ig, hétfő kivételével naponta 10 – 18 óra között. - Tértörténetek címmel nagyszabású gyűjteményes tárlat nyílik Ekler Dezső építész munkáiból Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban. A (Makovecz Imre tanítványaként indult) neves építész/alkotó eddigi életművét összegző kiállítás a fotók és rajzok mellett számos makettel és filmrészlettel mutatja be az alkotó közel hatvan kiemelkedő tervét. Az egyedi installáció révén a látogató élményszerűen ismerheti meg a nemzetközi viszonylatban is jelentős építész munkásságát, aki a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára. - “Ekler bevallottan hisz a teória elsődlegességében és az archetípusok erejében, miközben munkáiban mindez egyértelműen a látvány erejébe torkollik – ha épületet, ha szöveget, ha tárgyat tervez. Éppen ezért szerencsés az építészek esetében egyáltalán nem szokásos életmű-kiállítások sorát az ő pályájának bemutatásával nyitni.” (Zöldi Anna: Építészeten innen és túl – Ekler kiállítás, Kepes intézet, Eger, 09.21. – 12. 31. Régi-új Magyar Építőművészet 2013/8) - “Ekler Dezső a 80-as évektől kezdődően meghatározó szereplője a magyar építészetnek, de nemzetközileg is a legnevesebbek között jegyzik: egyetlen közép-európai építészként hívta meg a világhírű Alessi cég „Tea & Coffee Piazza” projektjébe a kortárs építészet legnagyobb sztárjaival (David Chipperfieldtől Toyo Ito-n át Zaha Hadidig és Jean Nouvelig). a Nagykállói Népművészeti Tábor épületei sajátosan magyar formavilágukkal nem véletlenül keltettek feltűnést, s szereztek nemzetközi hírnevet alkotójuknak. A tokaji Disznókő Borászat épületei a borászat-építés megkerülhetetlen alkotásai. Ekler első, ikonikussá vált épületei még Makovecz Imre hatását tükrözték. Az utóbbi évtized munkáit is az organikus világ összefüggései hatják át, és az ember testi-szellemi egységére alapozó látásmód működteti. Az eddigi életművet összegzi a somlói Szent Ilona Borászat dombszerű, áramlásra építő formavilágával.” (Széplaky Gerda Ekler Dezső, a léptékváltó című írásából, Eger 2013)
Magyar Ispita
2015.jan.24. 15:00
Tárlatvezetés: Templomaink tegnap és ma, Győr-Moson-Sopron megye templomépítészete 1897-2014 - A tárlatot bemutatja: Hartmann Gergely építész, a kiállítás kurátora.
Napóleon-ház
2015.jan.24. 17:00
Téli Tárlat – 5. Art Tárlat, megnyitó – csoportos kiállítás - Nyitva: február 28-ig. - Az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 hagyományteremtő szándékkal hívta életre az ART/TÁRLAT-ot. A kiállítással lehetőséget biztosítanak a Győrben élő és a városhoz kötődő művészek bemutatkozására. - 2015. jubileumi év; az egyesület 10 éve működik, és idén az V. Tárlat kerül megrendezésre. - AZ ART 9000 és a Rómer Múzeum által életre hívott tárlat nagyon népszerű az alkotók között. A színvonalas alkotásokkal nyíló Téli Tárlat minden évben kedvelt eseménye a téli időszaknak. Az egyesület büszke arra, hogy Győr művészeti életéhez az ART 9000 pedagógusokból álló alkotó közössége méltó módon tud kezdeményezésével hozzájárulni. - Az ART 9000 tagjai alkotó rajztanárok, akik munkáikkal, a Művészetek utcája programon való aktív részvételükkel, tárlatok szervezésével nemcsak a művészetek iránt érdeklődő győri közönséget, hanem a felnövekvő ifjúságot is megszólítja tevékenységével. - A Téli Tárlatra beérkező pályaművekből szakértő zsűri válogatja be az alkotásokat. A kiállítás anyagából katalógus készült.
Rómer Ház
2015.jan.24. 18:00
A Szabadesés című magyar film vetítése és közönségtalálkozó - színes, magyar-dél-koreai-francia játékfilm, 89 perc, 2014 - ** (16) - rendező: Pálfi György - A Szabadesés hét lakás történetét meséli el. Egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások nem hétköznapi történeteit. A laza szálra felfűzött rövidke etapok olykor átvezetés nélkül, alig-alig kapaszkodnak egymásba, és némi kérdőjelet hagynak maguk után, de azt is csak addig, amíg magával nem sodor a következő jelenet letaglózó atmoszférája. A film egyik legfurcsább részét az jelenti, hogy minden ajtó mögött egy más műfajú sztori rejtőzik. A Szabadesés katartikus, groteszk és végtelenül humoros, de ugyanakkor elgondolkodtató filmélményt nyújt. Az alkotás elnyerte, többek között, a 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját. - Vendég: Pálfi György filmrendező, moderál: Villányi Dániel filmkritikus. - Belépő: 700 Ft.
Napóleon-ház
2015.jan.25. - 2015.febr.28.
Téli Tárlat – 5. Art Tárlat – csoportos kiállítás - Nyitva: február 28-ig. - Az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 hagyományteremtő szándékkal hívta életre az ART/TÁRLAT-ot. A kiállítással lehetőséget biztosítanak a Győrben élő és a városhoz kötődő művészek bemutatkozására. - 2015. jubileumi év; az egyesület 10 éve működik, és idén az V. Tárlat kerül megrendezésre. - AZ ART 9000 és a Rómer Múzeum által életre hívott tárlat nagyon népszerű az alkotók között. A színvonalas alkotásokkal nyíló Téli Tárlat minden évben kedvelt eseménye a téli időszaknak. Az egyesület büszke arra, hogy Győr művészeti életéhez az ART 9000 pedagógusokból álló alkotó közössége méltó módon tud kezdeményezésével hozzájárulni. - Az ART 9000 tagjai alkotó rajztanárok, akik munkáikkal, a Művészetek utcája programon való aktív részvételükkel, tárlatok szervezésével nemcsak a művészetek iránt érdeklődő győri közönséget, hanem a felnövekvő ifjúságot is megszólítja tevékenységével. - A Téli Tárlatra beérkező pályaművekből szakértő zsűri válogatja be az alkotásokat. A kiállítás anyagából katalógus készült.
Esterházy-palota
2015.jan.25. 16:00
Tárlatvezetés: A világképalakítás terei – Vajda Júlia (1913–1982) kiállítása. - A kiállítást bemutatja: Grászli Bernadett művészettörténész, múzeumigazgató.
Megosztás Twitterrel Megosztá Google+-on
Az oldal tartalmának felhasználásával kapcsolatban, kérjük olvassa el az Impresszumot!

   
Keresés:
Keresés az adatbázisban
Hírek
Bercsényi liget
Bezerédj-kastély
Esterházy-palota
Fruhman-ház
Győri Nemzeti Színház
Győri Nemzeti Színház, Kisfaludy-terem
Győri Pagony
József Attila Művelődési Ház
Kisfaludy Károly Könyvtár
Kreszta-ház
Magyar Ispita
Napóleon-ház
Pinnyédi Művelődési Ház
Püspöki udvarbíróház
Rómer Ház
Újvárosi Művelődési Ház
Várkazamata - Kőtár
Vaskakas Bábszínház
Vastuskós ház
Zsinagóga