Kultinfo
hírek, események
Legendás győri sportorvosok
- a Győri sportélet büszkeségei sorozat rendezvénye - Résztvevők: dr. Balogh Péter, dr. Jancsó József, dr. Szálasy László
Húsvéti készülődés a győri gyermekkönyvtárban
- húsvéti papírgömb-nyúl készítésé, a hozzávalókat a könyvtár biztosítja. - A rendezvény díjtalanul látogatható!
Magyarország madártávlatból - Balaton-felvidék
- az OzoneNetwork TV és az origo.hu sorozata - narrátor: Mihályi Győző - sorozatszerkesztő: Bárány Róbert - írta: Kerekes Borbála - airfilm operatőr: Hévizi Tamás - airfilm oktokopter pilóta: Váradi Ádám - utómunka rendező: Szekeres Zoltán - producer: Pálmai L. Ákos - 54 perc - a belépés díjtalan
Mesekuckó a könyvtárban: Koncertmesék klasszikusokkal!
- Manómesék: Manócska énekhegedűje, Sanyi manó almája az Európa Meseduó előadásában. - A meseelőadás 300 forintos regisztrációs jeggyel látogatható. Jegyek elővételben a helyszínen válthatók január 22-től 14-18 óráig.
A magyarság szimbólumai
- Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató, egyetemi docens ismeretterjesztő előadása a Magyar Kultúra Hete programsorozat keretében.
Mesekuckó a könyvtárban - FENYŐLEGENDA
- A FENYŐLEGENDA című mesét nézhetik meg a gyerekek Ipcsicsné Gönye Anikó papírszínházában. A foglalkozás során a meséhez kapcsolódóan együtt mondókáznak, játszanak a gyerekek. - A meseelőadás 300 Ft-os regisztrációs jeggyel látogatható. Jegyek elővételben a helyszínen válthatók december 4-től 14-18 óráig.
7134 MÉTER MAGASAN A PAMÍR-HEGYSÉGBEN – ötödik magyar nőként a Lenin-csúcson
- Molnár Zsuzsanna élménybeszámoló előadása az Úton – határtalanul! sorozat keretében. Molnár Zsuzsa Győrben él, bejárta hazánk túraútjait, többször teljesítette a Kinizsi Százas túrát, de megmászta a Mont Blanc-t, az Elbruszt – tavaly pedig még nagyobbat álmodott: egy hétezres csúcs meghódítását a Pamír-hegységben. - A belépés díjtalan
Mesekuckó: A kőleves - a Chip Színház előadása
- A meseelőadás 300 Ft-os regisztrációs jeggyel látogatható. Jegyek elővételben a helyszínen válthatók november 20-tól 14-18 óráig.
Szerbia egy magyar fotós szemével - Szabó Béla fotóművész vetítettképes előadása
- Profi fényképek segítségével virtuális túrát tehetnek a varázslatos balkáni országban, Szerbiában. - A rendezvény díjtalanul látogatható.
Ne szégyelld, hogy van lelked! - Németh Nyiba Sándor zenés-verses önálló estje
- Németh Nyiba Sándor a Magyar Kultúra Lovagja, győri olimpikon, zenész, költő. - A belépés díjtalan. - Németh Nyiba Sándor szabadfogású birkózásban olimpiai, világ- és Európa-bajnoki helyezéseket ért el. 26 világversenyen képviselte hazánkat - versenyzőként és edzőként. 1989-től a magyar szabadfogású birkózó válogatott szövetségi kapitánya, majd vezetőedzője 8 évig. Hosszabb ideje a Sportújságíró Szövetség tagjaként tevékenykedik. Zenei pályafutását 1970-ben dobosként kezdte a Meteor Együttesben.
Győr sportélete egykor és ma – Kovács István magángyűjteményének tükrében
- a kiállítás nyitva: 12.08-ig, hétköznapokon 13-18 között. Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján ettől eltérő időpontban is. - A belépés díjtalan.
Győr sportélete egykor és ma – Kovács István magángyűjteményének tükrében
- Pódiumbeszélgetés és kiállításmegnyitó. - Kovács István nyugalmazott megyei sportigazgatóval Meronka Péter beszélget. - a kiállítás nyitva: 12.08-ig, hétköznapokon 13-18 között. Csoportoknak előzetes bejelentkezés alapján ettől eltérő időpontban is. - A belépés díjtalan.
Őri József ökölvívő, edző sportolói és edzői pályafutásának bemutatása
- Pódiumbeszélgetés és kiállítás megnyitó, a győri sportélet büszkeségei - beszélgetéssorozat - A rendezvény díjmentesen látogatható.
HANGRAFORGÓ KLUB
- „Őrzöm a parazsat és mérem a világot” - énekelt versek a Hetek költőitől. Vendég: Buda Ádám énekmondó. - A belépés díjtalan!
Nagy utazás - Sarmaság 70
- Sarmaság László Kormos István- díjas festőművész kiállítása - Nyitva: november 10-ig.
SPORTLEHETŐSÉGEK MOZGÁSSÉRÜLTEK SZÁMÁRA
Pódiumbeszélgetés Pécsi Gertrúddal és Benei László mozgássérült sportolóval, a Camelot Mozgássérült Fiatalok Győri Egyesületének vezetőségi tagjaival. A beszélgetést dr. Gönczöl László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Fogyatékossággal Élők Sportszövetségének elnöke vezeti. - A belépés díjtalan.
SZERELEMKONYHA! - pódiumbeszélgetés a könyv szerzőjével
- Légrádi Ildikóval, a Szerelemkonyha című könyv szerzőjével dr. Horváth Sándor Domonkos beszélget. - A belépés díjtalan.
Rumcájsz, a rabló - a Chip Színház meseelőadása
- az előadás 300 forintos regisztrációs jeggyel látogatható. Jegyek elővételben a helyszínen válthatók.
Élet 50 fölött - Miklósyné Bertalanfy Mária előadása
- Mozgásban az élet!
LONCI BICAJOZÁSA – 4 HÓNAPOS KERÉKPÁRTÚRA KÖZEL-KELET ÉS BELSŐ-ÁZSIA VIDÉKEIN
- az Úton – határtalanul! sorozat keretében Matkovics Lea élménybeszámoló előadása - A belépés díjtalan \"Grúziában landoltam a kerékpárommal április elején, és kezdetnek délnek tartva az örmény határig kerekeztem le, majd észak felé véve az irányt, átmentem Tbiliszin, a grúzok fővárosán, és meg sem álltam a Kaukázusig. Ott gyalogszerrel sikerült feljutni 3670 méter magasba és körbecsodálni a tájat – közben a testem fizikai határait megtapasztalni. Az utam folytatódott keletnek, így a májust már Azerbajdzsánban töltöttem, ahol a vendégszeretet felsőfokát élhettem meg, és Baku életébe is belekóstolhattam: múzeum, galéria, bábszínház, uszoda, bazár és „hammam” látogatása. Kazahsztánba repülővel keltem át a Kaszpi-tenger felett, majd átvonatoztam 2 időzónán – közöttük pedig meglátogattam az Aral-tengert. Kirgizisztán volt a célországom, azon belül pedig a 2-3000 méter magas hegyekkel körülölelt Issyk-Kul tó. A kirgizeknél majdnem 2 hónapot töltöttem el, ez idő alatt átkerekezve 3800 méter feletti hágókat és szerelembe esve a csodálatos Issyk-Kullal… A túrám alatt számtalan megható és kedves élményben volt részem, és természetesen a kemény szituációkból is kijárt – mert így kerek a világ. Szívesen osztom meg másokkal a tapasztalataimat, hogy ezzel is táguljon látókörünk és táruljon ki világunk.\" (Matkovics Lea)
Vad Magyarország - a vizek birodalma
- magyar - német természetfilm, 52 perc
Kerékpárral a városban - Mozgásban az élet!
- Dr. Tóth Péter szociológus, egyetemi docens előadása
Mozgásban az élet! - Az egészségmegőrzés útja
- Eredics Anita egészségtanár, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, fitoterapeuta ismeretterjesztő előadása
Boldog aki lelkét hittel erősíti - a reformáció énekei
­- a Hangraforgó Klub vendége Dinnyés József daltulajdonos - pórium előadás
Győr az olimpiákon
- állandó sporttörténeti kiállítás - nyitva: hétfőtől péntekig, 13 - 18 óra között (csoportoknak bejelentkezés alapján délelőtti időpontban is!)
A siker titka - pódiumbeszélgetés Röck Samu tornász mesteredzővel
- Röck Samu Magyar Arany Érdemkereszttel elismert tornász mesteredzővel, Győr város díszpolgárával, a magyar tornasport hallhatatlanjával pedagógusi, edzői, nevelői pályafutása tapasztalatairól, emlékeiről, hitvallásáról Cseszregi Balázs újságíró beszélget.
Bennünk ring a világ (versek, prózák, képek) - a Győri Antológia Irodalmi és ...
- A rendezvényt vezeti: Csáky Anna. A műveket felolvassák: az antológiaközösség tagjai. A képeket kivetíti: Molnár György. Közreműködik: Tóth László vonósnégyese.
Nekünk nem szabad feledNI
- ünnepi műsor az 1956-os forradalom és szabadságharc 60 évfordulója tiszteletére - előadó a Hangraforgó együttes, közreműködik Maszlay István Jászai-díjas színművész.
Az elesett katona klultusza - Gyáni Gábor történész, akadémikus előadása
- A NAGY HÁBORÚ című történelmi előadás-sorozat hetedik előadása. - előadó: Dr. Gyáni Gábor történész, a MTA tagja.
Száz (fény)kép - Fülöp Péter kiállítása
- Nyitva: december 20-ig, hétköznapokon 14 - 18 óra között.
Száz (fény)kép - Fülöp Péter kiállítása, megnyitó
- A kiállítást Keszei L. András újságíró nyitja meg. - Közreműködik: F. Sipos Bea, a Hangreaforgó Együtes tagja. - Nyitva: december 20-ig, hétköznapokon 14 - 18 óra között.
Bardocz Barna emlékkiállítás
- A kiállításon Szabó Béla fotóművész képei mellett megtekinthetők Bardocz Barna azon alkotásai, melyeket önzetlen tulajdonosok ajánlottak föl bemutatásra. - Nyitva: november 28-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Bardocz Barna emlékkiállítás, megnyitó
- Köszöntőt mond dr. Horváth Sándor Domonkos, a megyei könyvtár igazgatója. - A kiállítást megnyitja Pápai Emese művészettörténész, emlékidézéssel közreműködnek Bardocz Barna barátai. - A kiállításon Szabó Béla fotóművész képei mellett megtekinthetők Bardocz Barna azon alkotásai, melyeket önzetlen tulajdonosok ajánlottak föl bemutatásra. - Nyitva: november 28-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Gaál András Szolnay-díjas festőművész kiállítása
- Nyitva: április 8-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Gaál András Szolnay-díjas festőművész kiállítása, megnyitó
- A kiálítást Banner Zoltán művészettörténész nyitja meg. - Nyitva: április 8-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Rieger Tibor Magyar Örökség-díjas szobrászművész kiállítása
- Nyitva: március 14-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Rieger Tibor Magyar Örökség-díjas szobrászművész kiállítása, megnyitó
- Köszöntőt mond Bakos István, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora. - A tárlatot Wehner Tibor művészettörténész nyitja meg. - Nyitva: március 14-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Klára és Krisztián - ikonfestő anya és fafaragó fia
- Nyitva: 2013 január 14-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Klára és Krisztián - ikonfestő anya és fafaragó fia, megnyitó
- A kiállítást Nagy Gyula (Past President Rotary) nyitja meg. - Nyitva: 2013 január 14-ig, hétköznapokon 14-18 óra között.
Melbourne – 1956
- Olimpiatörténeti kiállítás - Nyitva: november 23-ig
Melbourne – 1956
- Olimpiatörténeti kiállítás és baráti találkozó - Megnyitja: Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke - A Magyar Olimpiai Akadémia nevében dr. Jakabházyné Mező Mária főtitkár üdvözli a vendégeket - Murányi Károly gyűjtő emlékezése - A megnyitón közreműködik Rupnik Károly színművész - Nyitva: november 23-ig
Retró ötórai tea
- vetítéses válogatás régi slágerekből, közreműködik: Szilasi Lajos zenész
Magány ellen van orvosság
- a könyvtárban működő klubok bemutatkozása
Bakancsra fel! - hazai és küldföldi túraélmények
- Szűcs Tiborné vetítéses előadása
Ducki Krzysztof grafikusművész kiálítása
- 14 - 18 óra között
Csallóközi mondák és anekdoták
- Előadó: dr. Liszka József néprajzkutató.
Expedíciózz a háztartásban!
Időpont: 2012.09.26. Helyszín: Győr, Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér, Herman Ottó utca 22. A klímatudatos hajósokkal az ország kilenc nagyvárosában már személyesen is találkozhatnak az érdeklődők, hiszen 2012. szeptember 20-29 között az Expedíciózz a háztartásodban c. kampány újra bejárja az országot rendezvényeivel. Az Expedíciózz a háztartásban kampány öt fő témakörre épül: az öko-építészetre, a környezetkímélő háztartási vegyi-anyagok használatára, a hulladékcsökkentés módozataira, az energiatakarékosságra és a víztakarékosságra. A helyi környezeti tanácsadók utcai standjainál 9 városban javaslatokkal, információkkal, kiadványokkal vértezik fel a látogatókat, akik a környezettudatosság és a háztartászöldítés útjára szeretnének térni. Jöjjön el szeptember 26-án Győrben a Hermann Ottó utca 22 sz. alá (Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér ), ahol a Reflex Környezetvédő Egyesület tanácsadói több szakértő közreműködésével (pl. építész, biológus, jogász) várják az érdeklődőket 9 és 17 óra között. 14 órakor egy sajtótájékoztató keretében Blaskovich Ákos személyesen is mesél a világkörüli környezetbarát hajóútjukról, arról, hogy ők milyen módon törekedtek saját expedíciójuk környezeti hatásait minimalizálni, hétköznapjaikat zöldíteni. További információ az akciónapról: Nagy Péter, Németh Veronika, környezeti tanácsadók, Reflex Környezetvédő Egyesület 9024 Győr, Bartók B. u. 7. Tel/fax: 96/316-192 , 96/310-988 , mobil: 30/28-99-940 Információ a kampányról: F. Nagy Zsuzsanna, elnök - Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata elnok@kothalo.hu Telefon: 06 46 382 095, Mobil: 06 70 600 2852 A projekt a KEOP-6.1.0/B/11-2011-0089 pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Felvidéki magyar írók és költők
- Előadó: Hodossy Gyula költő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke.
Ducki Krzysztof grafikusművész plakátkiállítása
- Nyitva: október 4-ig, hétköznapkon 14-18 óra között.
Ducki Krzysztof grafikusművész plakátkiállítása, megnyitó
- A kiállítást Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész nyitja meg. - Nyitva: október 4-ig, hétköznapkon 14-18 óra között.