Kultinfo
hírek, események
Emlékezés Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas írónőre
- 14 óra Ménfőcsanak, Koroncói úti (ménfői) temető A 30 éve elhunyt írónőt méltatja: Bősze Levente tanár, virágok elhelyezése. 18 óra Bezerédj-kastély Szent Kristóf kápolnájának igaz története Gergácz Anikó szerkesztő-műsorvezető (Kossuth Rádió) gondolatai Galgóczi Erzsébet kisregénye alapján készült Szent Kristóf kápolnája című magyar film vetítése
Aranylók táncklub
- Várjuk a táncolni szerető felnőtteket barátaikkal a batyus klubba. Zenél: Hegedűs Róbert - Belépő: 500 Ft
Görögország ismeretlen arca - Pindosz-hegység, cincárok vidéke, Vikos-kanyon és keleti ...
„Miénk a világ” előadássorozat - Előadó: Nagy Vilmos földrajztanár - Görögország sokak számára a turistákkal teli ókori emlékeket és a napsütötte, homokos tengerpartokat jelenti. Kevesen jutnak el a belső, hegyvidéki területekre, ahol egész más arcát mutatja az ország. Ha felmegyünk a Pindosz-hegységbe, szédítő mélységű kanyonok, középkori kőhidak és parányi falvak között valóságos néprajzi múzeumba érkezünk. Az 500 éves oszmán török uralom nem múlt el nyomtalanul ezen a vidéken sem, de az itt élők minden nehézség ellenére megmaradtak. Ortodox keresztény hitük és sok-sok elzárt kolostoruk volt továbbélésük záloga. - A belépés díjtalan!
Hangtálas relaxáció
Ön is megtapasztalhatja a tibeti zengőtálak jótékony hatásait. A foglalkozás segít többek közt a stresszoldásban, a méregtelenítésben, a belső harmónia megteremtésében, az alvászavarok le-küzdésében. Bejelentkezés: Horváth Zsuzsanna 36/306026747
Fák hegyén - Kányádi Sándor emlékműsor Olgyay Gábor zenéivel
- Kányádi Sándor napjaink méltán elismert költője volt. Művészetét sokszor gyermekverseivel azonosítják, holott ez csak egy szelete sokszínű munkásságának. A műsorban kevésbé ismert oldaláról mutatják be a nemrég elhunyt költőt. Versei mellett Olgyay Gábor Fényhajók című gitárkompozíciója hangzik el, finom harmóniában Kányádi világának tájaival. Az előadás egy különleges koncert, és hangulatidéző, versmegje-lenítő, olykor meghökkentő mozgásszínház is egyben, ahol szabadon játszanak szöveggel, dallammal, képpel – egyszóval olyasmivel, amire talán a sokat látott erdélyi költő is azt mondaná: „Na, ezt azért én sem gondoltam volna!” Közreműködik: Olgyay Gábor – gitár, Hajba Lídia és Széll-Rózsa Szilvia – versek, mozgás
Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub
Hegyalján innen, Sokorón túl - népmesemondó verseny
Győr és Győr környéki általános iskolák legjobb mesemondói - 1-6 osztályos diákok - számára.
14. EGÉSZSÉG – PIAC
- 15 óra Köszöntő Miklósyné Bertalanfy Mária WHO - koordinátor, Laczkovits-Takács Tímea és Szabó Jenő képviselők Közreműködnek: ménfőcsanaki óvodások Bemutatkozik a Ménfőcsanaki Szenior Örömtánc Klub Gyirmóti rajzpályázat díjazott alkotásainak kiállítása - 15 órától alkotókuckó minden korosztálynak - 15.45 óra Ismerkedés a Nordic Walking-gal és a helyes bothasználattal - 16 óra Gyalogló klub –„mert a láb mindig kéznél van” - 30 perces közös séta - 16.30 óra Meridián torna bemutató - 18 óra NIA: modern, stresszoldó táncos mozgásforma – ingyenes bemutató óra - 15 órától KÖZÖSSÉGI KEMENCE - süssünk együtt – gyúrástól a kóstolásig (udvar) - INGYENES szűrővizsgálatok, tanácsadások: Szűrőbusz – nőgyógyászati vizsgálat (Személyi igazolvány+TAJ kártya szükséges), csontsűrűség-, vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, légzésfunkció, látás-, hallás vizsgálat, anyajegyszűrés, bőrgyógyászati, táplálkozási, arcápolási, mell egészsége, stresszkezelési tanácsadás, testanalízis, ismerkedés a Bowen-masszázs technikával, testszerviz, grafológia, gyógyászati kezelések népszerűsítése Rába Quelle, stb. - Termékbemutatók, kóstolók: Egészséges ételek: saláták, szendvicskrémek (I.sz. GMK Petőfi főzőkonyha), reform pékáru (Pedro), bio húskészítmények (Széles Húsüzem), juh-, kecske-, tehénsajtok (Tebike), termelői mézek, Ízeskert lekvárok, gyógyteák, probiotikumos vita-minok NICS Zrt., egészséges főzés, biztonságos tárolás (Tupperware), Wellness shake kóstoló (Oriflame), Buborék kézműves szappan és kozmetikumok, Vegyszermentes háztartás, gyógynövények:
Vasútmodellező terepasztalok és hajómodellek kiállítása
A Ménfőcsanaki Modellező szakkör szervezésében. Csere-bere, börze, vásárlási lehetőség. Információ: Németh Antal : 06/70 577 4858
Kertbarát Kör
szakmai kirándulás Győrújbarátra, Horváth Csaba gombatermesztőhöz
Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub
Előadás: Szociális juttatások, segélyek
Tavaszi szél vizet áraszt
Közösségek és ünnepek: tavaszi népszokások régen és ma Előadó: Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató és közösségfejlesztő szakemberek A belépés díjtalan!
Aranylók táncklub
Várjuk a táncolni szerető felnőtteket barátaikkal a batyus klubba. Zenél: Szórádi Árpád Belépő: 500 Ft
Ménfő 1044-1934 - Galgóczi Károlyné könyvének bemutatója
- Több évtizede foglalkozik helytörténettel a szerző, aki hosszú ideig a Galgóczi Erzsébet Emlékszoba vezetője is volt. Legújabb könyvében összegzi munkájának Ménfővel és a ménfői Bezerédj-családdal kapcsolatos eredményeit. A tanulmány tartalmazza mindazt, amit az elérhető források, történelmi munkák és a levéltárakban fellelt dokumentumok alapján sikerült összegyűjtenie. A könyvet Galgóczi Károlyné mutatja be, beszélgető-társa Hajba Ferenc. A belépés díjtalan!
Zsuzsi-Muzsika
Töreky Zsuzsi zenepedagógus és közösségfejlesztő szakemberek közreműködésével A belépés díjtalan!
Tavaszköszöntő
Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub
A dicsőség napjai - az 1849-es tavaszi hadjárat
Történelmi előadás Előadó: Horváth Gábor hadtörténész-technikus 1849. márciusában a honvédsereg főerői a Tisza vonala mögött álltak, mivel a vezéri kérdés megoldatlansága és időjárási okok miatt az osztrákok elleni támadó hadművelet állandóan elmaradt. Vetter Antal betegsége után azonban Kossuth az erélyes és tetterős Görgei Artúrt nevezte ki főparancsnoknak, aki remek együttműködést alakított ki tábornoktársaival, elsősorban Aulich Lajossal, Damjanich Jánossal és Klapka Györggyel. A négy hadtestre tagozódó 47500 fős magyar hadsereg április elején megindította rég várt offenzíváját a Budapest körül álló, összesen 55 ezer főből álló császári had ellen. Az egy hónapja még vesztesnek tűnő honvédek egymás után hat csatában és ütközetben verték meg Alfred Windischgrätz csapatait. Hatvan, Tápióbicske, Isaszeg, Vác, Nagysalló, Komárom mind a magyar lobogó diadalát hozta. Május 21-én pedig Buda vára is Görgei kezére került, s az ország szinte teljesen felszabadult. Ezek voltak Kossuth szavaival: „A dicsőség napjai.” A belépés díjtalan.
Kerületi ünnepség az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére
- 16.30 óra Megemlékezés és koszorúzás Szabó János huszárszázados emlékművénél történelmi zászlók kíséretében. Közreműködnek: Horváth Gábor hadtörténész-technikus, Spanicsek Attila tárogatóművész - 17.00 Ünnepi műsor a Bezerédj-kastélyban „Sikolt a harci síp” irodalmi, zenés emlékműsor március 15-e tiszteletére Előadja a Bezerédj Kórus
Bezerédj Teadélután - Oszvald Marika
Bezerédj Teadélután Vendég: OSZVALD MARIKA Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Igazi operett-családból származik, édesanyja a népszerű szubrett, Halasi Marika volt, édesapja pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike, Oszvald Gyula. Már apró gyermekkorától a színház és azon belül is az operett világában élt. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett-musical szakán végzett, majd az Operettszínházhoz szerződött, amelynek azóta is oszlopos tagja. Európán kívül fellépett a világ számos nagy színpadán. A belépés díjtalan!
Önkéntes véradás
Kárpáti-Beneda Ágnes és Preisz Ádám Miklós kiállítása
Kárpáti-Beneda Ágnes művésztanár, gyermekkorától foglalkozik képzőművészettel. Számtalan kiállításon mutatkozott be szerte az országban. Kedvelt technikái a pasztell, az akvarell, az olajfestmény és az akril. Preisz Ádám Miklós győri kötődésű képzőművész, orvosként dolgozik. Előbb az olajfestés technikáját sajátította el, majd az akvarellfestészet felé fordult. Leginkább a hangulatok kifejezését kedveli. Több egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek alkotásai. - nyitva április 5 -ig.
Kárpáti-Beneda Ágnes és Preisz Ádám Miklós kiállítása, megnyitó
A kiállítást megnyitja: Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. Közreműködik a Bezerédj Kórus és a Ménfőcsanaki P.S.Á.I. diákjai: Herczeg Lili, Kelemen Blanka, Szkók Mirella Kárpáti-Beneda Ágnes művésztanár, gyermekkorától foglalkozik képzőművészettel. Számtalan kiállításon mutatkozott be szerte az országban. Kedvelt technikái a pasztell, az akvarell, az olajfestmény és az akril. Preisz Ádám Miklós győri kötődésű képzőművész, orvosként dolgozik. Előbb az olajfestés technikáját sajátította el, majd az akvarellfestészet felé fordult. Leginkább a hangulatok kifejezését kedveli. Több egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek alkotásai. - nyitva április 5 -ig.
Hangtálas relaxáció
Ön is megtapasztalhatja a tibeti zengőtálak jótékony hatásait. A foglalkozás segít a stresszoldásban, a méregtelenítésben, a belső harmónia megteremtésében, az alvászavarok leküzdésében, hogy néhány pozitív hatást név szerint is említsünk. Bejelentkezés: Horváth Zsuzsanna 36/306026747
Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub
Utazás Japánba egyénileg, gyerekekkel
Úti beszámoló az út megszervezésétől a hazaérkezésig. Előadó: Rences Tibor Hogyan szervezzünk utat saját magunk? Repülőfoglalás, szálláskeresés, információgyűjtés. Hogyan fogunk ott élni? Mit lehet enni, inni, mit érdemes csinálni? Közben beszámoló Tokió, Nikkó, Hakone, Kiotó látványosságairól és az élményeikről. A belépés díjtalan!
Ménfőcsanaki Borverseny
a Ménfőcsanaki Kertbarát kör zártkörű rendezvénye
Modellező szakkör (hajó- és vasútmodellek)
- hetente pénteken 17 órától - Info: 06/70-577-4858
Meridián torna
- hetente szerdán 18 órától
Bezerédj Kórus
- hetente szerdánként 18 órától
Kreatív műhely
- hetente szerdánként 17 órától
Baba – Zene – Szó
- hetente szerdán 10.30-tól
Jaurinum történelmi klub
- hetente kedden 18 óra Koncz Dániel vezetésével. Infó: 06/70-5300-886
Gyaloglóklub
- kedden 10.30-tól
Baba-Mama klub
- minden kedden 10 órakor
Etka-Jóga
- hetente: hétfőn 18 és szerdán 9 órától Tóth Nóra vezetésével infó: 06/70/3659-829
Aranylók táncklub
Modellező szakkör (hajó- és vasútmodellek)
- hetente pénteken 17 órától - Info: 06/70-577-4858
A Napóra Egyesület kiállítása
- Kiállítók: Andorffi Rozália, Ámonné Tóth Éva, Barna Borbála, Bögi Tamás, Csapó Irén, Csiszár Erzsébet, Hargitai Beáta, Kovács Ildikó, dr. Kőrös Erzsébet, dr. Puha Katalin, Raffay Margit, Simon Gábor, Simon Zoltán, Verebélyi Ágnes, Vígh Attila, Zugmann Miklósné. - A közösség különböző művészeti ágak képviselőit fogja össze, nemcsak a képzőművészet területéről, hiszen költők, írók is tartoznak az egyesülethez. - Nyitva: április 13-ig.
A Napóra Egyesület kiállítása, megnyitó
- Köszöntőt mond: Szabó Jenő önkormányzati képviselő - Megnyitja: Kovács Ildikó kerámia szobrász - Közreműködik: Raffay Gitta és a Bezerédj Kórus - Kiállítók: Andorffi Rozália, Ámonné Tóth Éva, Barna Borbála, Bögi Tamás, Csapó Irén, Csiszár Erzsébet, Hargitai Beáta, Kovács Ildikó, dr. Kőrös Erzsébet, dr. Puha Katalin, Raffay Margit, Simon Gábor, Simon Zoltán, Verebélyi Ágnes, Vígh Attila, Zugmann Miklósné. - A közösség különböző művészeti ágak képviselőit fogja össze, nemcsak a képzőművészet területéről, hiszen költők, írók is tartoznak az egyesülethez. - Nyitva: április 13-ig, munkanapokon 9 - 19 óra között.
Ménfőcsanaki Nyugdíjas Klub
Bezerédj Kórus
- hetente szerdánként 18 órától
Meridián torna
- hetente szerdán 18 órától
Kreatív műhely
- hetente szerdánként 17 órától
Baba – Zene – Szó
- hetente szerdán 10.30-tól
Jaurinum történelmi klub
- hetente kedden 18 óra Koncz Dániel vezetésével. Infó: 06/70-5300-886
Kínától Palesztináig - császári és királyi katonák a Nagy Háború elfeledett ...
- Előadó: Horváth Gábor hadtörténész-technikus - Lassan végére érünk az I. világháborúról 2014-ben elkezdett sorozatunknak, így most egy különleges előadás keretében az Osztrák-Magyar Monarchia határaitól távol bevetésre került K.u.K. csapatok történetét nézzük meg részletesebben. 1914-ben az SMS Kaiserin Elisabeth védett cirkáló a monarchia érdekeinek védelmében a Távol-Keleten tartózkodott, mikor kitört a világháború. Mintegy 400 főnyi legénységével teljesen elszigetelten vette fel a reménytelen harcot a német gyarmat Csingtao védelmében. Az osztrák-magyar katonák tankokkal Palesztinában találkoztak először, ahol a Törökországba küldött tüzérségi osztagok küzdöttek a britekkel Gáza mellett. Előadásunkban e két érdekes epizód mellett szóba kerülnek még a Gallipolinál harcoló császári és királyi csapatok is. - A belépés díjtalan.
Gyaloglóklub
- kedden 10.30-tól
Baba-Mama klub
- minden kedden 10 órakor
Etka-Jóga
- hetente: hétfőn 18 és szerdán 9 órától Tóth Nóra vezetésével infó: 06/70/3659-829
Modellező szakkör (hajó- és vasútmodellek)
- hetente pénteken 17 órától - Info: 06/70-577-4858